ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI

Meydan-Hastanesi-çocukÇocuk Hastalıkları Bölümünde;

  • Çocukluk çağı hastalıklarında tanı, teşhis ve tedavi,
  • Çocuk büyüme ve gelişme takibi,
  • Çocukluk çağı aşı uygulamaları,
  • Yenidoğan bebek bakımı, beslenmesi ve emzirme danışmanlığı,
  • Yenidoğan bebeklerin tarama testleri yapılmaktadır. (işitme testi, fenilketonüri ve doğuştan hipotiroidi için topuk kanı ile tarama testi, kalça çıkığı açısından fizik muayene ve kalça USG).

Aşılar Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Yurdumuzda ve diğer ülkelerde kullanılan aşı takvimleri, uzun ve titiz çalışmalar sonucu oluşturulmuştur. Belirli bir hastalığın oluşturduğu risk, o hastalığın aşısının oluşturacağı riskten çok daha yüksektir. Bu nedenle, aşının “riskini” veya ateş, ağrı, bir takım döküntüler gibi neden olabileceği rahatsızlıkları düşünerek, aşıdan kaçınmak son derece yanlış bir tutumdur.

Ancak, çocuğunuzun belli bir önemli sağlık sorunu var ise, aşı takvimini doktorunuzla birlikte tartışmalı, kendiniz bu konuda karar almaktan kaçınmalısınız. Yanlış bir uygulama olarak, bazı durumlarda aşı ertelenmekte veya iptal edilmektedir.

Aşı Uygulamasına Engel Olmaması Gereken Durumlar Şunlardır;

Eski prematürelik, yenidoğan sarılığı, ailede felç, alerji öyküsü, 38 C dereceyi geçmeyen hafif ateş, hafif soğuk algınlığı, nezle, bebekte cilt alerjileri… Daha önce yüksek ateşe bağlı havale geçiren çocuklarda da yüksek ateşe karşı gerekli önlemler alınarak, aşılama programı ertelenmemelidir. Aşı uygulamasına bağlı olarak, aşı yerinde hafif bir şişlik ve kızarıklık, bazen de çocukta ateş yükselmesi olabilir. Bu durumlara karşı doktorunuza danışarak, aşıdan sonra, çocuğun vücut ağırlığına uygun ateş düşürücü kullanılabilir.